dilluns, de desembre 20, 2010

Punt Omega

. dilluns, de desembre 20, 2010

Punt Omega comença a una instal·lació de Douglas Gordon titulada 24 Hours Psycho: una sala del MoMA on es projecta Psicosi d’Alfred Hitchcock sense so i alentida de manera que la durada arriba a les vint-i-quatre hores. Comença, doncs, amb una dilatació artificial del temps en un espai reduït i amb la percepció que n’obté un home obsessionat amb la projecció, que la visita durant hores al llarg de molts dies i que ocasionalment observa les altres persones que se la troben en l’itinerari museístic. Després d’aquestes primeres pàgines desconcertants, la novel·la continua en un espai immens, el desert d’Arizona, el refugi hostil de Richard Elster.


L’experiència de Jim Finley com a cineasta es redueix a un sol film: un collage histèric de clips de Jerry Lewis presos de programes de televisió. Té també una mena d’obsessió pel temps fílmic però no arriba a formular-la; es més una intuïció que un concepte: sap què vol fer però no s’atura a trobar-li un sentit. El projecte que l’ha menat al desert és un documental: vol que John Elster parli davant la càmera sense pautes prèvies, durant el temps que calgui. L’enregistrament no seria muntat posteriorment: temps present en estat pur. Al desert, Jim Finley escolta les reflexions bèl·liques de Richard Elster, assessor del Pentàgon durant la planificació de la guerra d’Iraq, la seva idea de guerra haiku, una expressió que aspirava sobretot a somoure esquemes conceptuals de la cúpula militar i donar-los eficàcia i bellesa. Però Jim Finley eludeix el tema: no aprofita la soledat del desert ni la dilatació del temps inicialment previst per aprofundir en la personalitat del protagonista del seu documental, malgrat l’ocasió única d’escoltar de primera mà esdeveniments d’abast planetari. Es trobarà, en canvi, molt més que això.


Jessie, la filla de Richard Elster, mostra la fragilitat del teòric de la guerra. La manera com Don DeLillo tracta la percepció del temps i de l’espai il·lumina la fragilitat del cos. La idea d’una guerra haiku que involucra a milers de persones, abstracta malgrat el desig de claredat i precisió, es contraposa a la desaparició d’un sol ésser humà: la Jessie. La reflexió intel·lectual que objectiva la guerra és paral·lela a la mirada de l’esteta fascinat per la imatge de l’assassí. La dilatació artificial del temps a 24 Hours Psycho es contraposa a l’espai natural immens del desert on el cos desapareix. El protagonista del documental de Jim Finley havia de ser un Richard Elster poderós que intervé en la Història, però al final es troba un home vell, cansat i desconsolat , vulnerable, que ha perdut la filla.


El concepte del Punt Omega del títol està extret de Pierre Teilhard de Chardin, i anomena el punt màxim d’evolució de la consciència en un intent de fer convergir ciència i cristianisme. És el concepte clau d’una gran teoria unificadora que aspira a dotar de sentit a l’evolució de l’univers. Contra aquesta formulació, Don DeLillo rebla la manca de sentit de les coses. La relació entre la instal·lació del MoMA, amb el seu visitant fosc, i els capítols del desert teixeix, però, una xarxa complexa de correspondències, contraposicions i ressons al voltant de la necessitat de crear realitat a partir de la percepció, independentment del sentit que pugui tenir. I Don DeLillo l’elabora des de la simplicitat de l’estil, amb uns pocs elements bells i eficaços. Una novel·la haiku.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

D'en De Lillo vaig llegir L'HOME DEL SALT, (edicons 62), i vaig percebre que aquest autor s'erigia en una mena de cronista de la nova era (l'era que havia començat arran de l'11 S del 2001).
Em va semblar que De Lillo és un mestre de l'erosió de la realitat, i un bon narrador(que em feia venir al cap mentre el llegia els assajos de Jean Baudrillard).

Aquests dies estic amb EN LA BELLEZA AJENA d'en Zagajewski (literatura de la bona, brutal) i amb el darrer Michon (ELS ONZE, ja era hora que tinguéssim una traducció d'un Michon al català), què diré d'en Michon? Doncs que és un geni.

I m'esperen a la tauleta de nit també els assajos d'en Joseph Roth (PRIMAVERA CAFÉ)

A veure si retorno a la literatura catalana que la tinc oblidada, el darred llibre de la Montse Banegas crec que pot ser una bona opció tot i que encara no l'he comprat (les aglomeracions nadalenques m'esveren!!), o ELS CONVIDATS d'en Teixidor, comprat i desat a la biblioteca fa cosa de dos mesos.

Ja m'he tornat a excedir d'extensió en aquesta la seva casa senyor llibreter.

fins aviat

Quimet

el llibreter ha dit...

Hola Quimet!

M'agrada molt la definició de DeLillo com a "mestre en l'erosió de la realitat". Només he llegit Cosmòpolis, Ruido de fondo i L'artista del cos. Després de Punt Omega continuaré amb L'home del salt.

M'alegra que gaudeixis de teca de la bona. Entre les coses recents que he llegit, destacaré Els infinits de John Banville i La maleta de Sergéi Dovlatov: a veure si sóc capaç d'escriure algun apunt sobre aquests llibres!

I sobre l'extensió, això també és casa teva, i els teus comentaris són sempre benvinguts.

Salutacions cordials, i bon 2011!